Помірно
солодкий торт з ароматом кави та
карамельною глазур'ю.
Інгредієнти
для бісквіта:
Цукор
або цукрова пудра - 1 стакан
Борошно
- 1 склянка
Яйця
- 5 шт.
Какао
- 2 ст.л.
Розчинна
кава - 1 ст.л.
Інгредієнти
для сметанного крему:
Сметана
жирна (не кислая) - 400 г
Цукрова
пудра - 100-150 г
Кава
еспрессо - 100 мл
Желатин
- 10 г
Курага
- 200 г
Інгредієнти
для просочення:
Кава
еспрессо - 100 мл
Цукор
- 1-2 ст.л.
Сік
апельсина - 30 мл
Ром
або бренді - 30 мл
Інгредієнти
для карамельної глазурі:
Цукор
- 1 склянка
Молоко
- 1 стакан
Масло
вершкове - 30 г
Желатин
- 5 г
Кукурудзяний
крохмаль - 2 ч.л.
Ванільний
цукор - 10 г
Лимонний
сік - 1 ст.л.
Приготування:
1)
Для приготування бісквіта, відокремте
білки від жовтків. Збивайте жовтки з
половиною цукрової пудри, до отримання
однорідної світлої маси.
2)
Збийте білки з маленькою щіпкою солі
за допомогою насадки віночок до стану
м'яких піків. Додайте залишившуюся
половину склянки цукрової пудри і збийте
до стійких піків.
3)
Змішайте в мисці борошно і какао.
З'єднайте збиті білки і жовтки. Просійте
борошно з какао і додайте розчинну каву.
Акуратно перемішайте.
4)
Форму змастіть вершковим маслом і
присипте борошном або манною крупою.
Викладіть тісто та випікайте у духовці,
попередньо розігрітій до 180 оС, впродовж
35-45 хвилин. Готовність перевірте
дерев'яною зубочисткою.
5)
Готовий бісквіт остудіть на решітці.
За допомогою кільця обріжте краї до
потрібного діаметру і розділіть на два
коржі. Обрізки не викидайте.
6)
Для приготування сметанно-кавового
крему. Замочіть желатин у холодній воді
на 5-10 хвилин. Приготуйте міцну каву
еспрессо. Додайте в гарячу каву набряклий
желатин і перемішайте до повного
розчинення.
7)
У чаші кухонної машини збийте на невеликій
швидкості сметану і цукрову пудру.
Додайте каву з желатином і ще трохи
збийте. Приберіть крем у холодильник.
8)
Приготуйте просочення: змішайте каву
еспрессо, цукор, ром і сік апельсина.
Покладіть
на дно форми бісквітний корж і просочіть
його отриманої кавовим сиропом.
9)
Смажте кремом, присипте курагою, порізаної
невеликими кубиками.
10) Обрізані краї бісквіта наріжте шматочками приблизно 2х2 см, полийте сиропом, змішайте з кремом і викладіть у форму. Присипте курагою.
11) Верхній корж просочіть кавовим сиропом
і нанесіть крем. Покладіть корж у форму
кремом до низу і трохи притисніть, щоб
начинка торта рівномірно розподілилася
і небуло пустот. Поставте торт у
холодильник на 1-2 години.
11)
Для приготування карамельної глазурі:
замочіть желатин в холодній воді на
5-10 хвилин. Змішайте молоко і крохмаль,
щоб не було грудок.
Покладіть
цукор і лимонний сік у сковороду або у
каструльку з товстим дном. На сильному
вогні розплавте цукор, помішуючи,
доведіть до насиченого коричневого
кольору. Зменшіть вогонь і додайте
молоко та вершкове масло, перемішайте
до однорідності (1-2 хвилини). Приберіть
з вогню, додайте желатин і перемішайте
до його повного розчинення. При
необхідності процідіть карамель крізь
сито та дайте охолонути до 30 оС.
12)
Вийміть торт з форми і змастіть поверхню
кремом. Що б рівномірно розподілити
крем, зручно використовувати шпатель
і підставку що обертается.
13)
Перекладіть торт на решітку, встановіть
решітку на блюдо або деко.
Вилийте
зверху остигнулу карамельну глазур і
рівномірно розподіліть шпателем по
всіх поверхнях. Може знадобитися
повторити процедуру для отримання більш
рівномірного покриття.
14)
Зніміть торт з решітки за допомогою
великої лопатки. Декоруйте шоколадом
на ваш розсуд.
Бажано
дати настоятися у холодильнику кілька
годин.
Якщо
вдасться втриматися, щоб не з'їсти його
відразу ж ;-)
Немає коментарів:
Дописати коментар